Making a difference...

25-04-2018

Ken je dat? Van die "defining moments" - bij gebrek aan een mooiere Nederlandse vertaling - in je loopbaan, waarbij alles dat je geleerd hebt, al je talenten, je visie en je idealen samenkomen in één enkel project of moment?

Ik heb dat eigenlijk vrij regelmatig: als ik een mooie illustratie gemaakt heb voor een klant, of als mijn werk ergens in de openbare ruimte te zien is, of als ik een boek geïllustreerd of opgemaakt heb. Dan ervaar ik wel enige trots. Ook uit mijn rol als docent bij Educom, als een nieuwe lichting trainees na de opleiding en de WEP de arbeidsmarkt betreedt, haal ik veel voldoening. 

Maar heel soms kruisen mensen en mogelijkheden je pad die de opmaat vormen om iets te kunnen doen dat ECHT BELANGRIJK is. "Ebb" was zo'n project. 

Vanuit mijn hoedanigheid als cartoonist/illustrator heb ik regelmatig iets mogen tekenen voor Disability Studies in Nederland en al kletsend met Sofie - onderzoekster bij DSiN, kwamen we als vanzelf op het thema 'apps'. Sofie had het idee voor een app in haar doctoraalonderzoek (lees meer over "ebb" en de achtergrond op ebb-app.eu) beschreven, en door onze samenwerking 'promoveerde' dat idee ineens tot een kant-en-klaar stuk software. In een notendop: "Ebb" is een smartphone-app die, onder andere, mensen met een verstandelijke beperking in het dagelijkse leven met beelden ondersteunt. 

Nu ga je in zo'n project natuurlijk heel klinisch om met de materie en de terminologie en is "de doelgroep" als vanzelf (voor mij tenminste) een redelijk abstracte stakeholder. Ook in de lezingen die we daarna gaven tijdens het jaarcongres van Reliëf "Technologie en zorg. Welke waarden wijzen ons de weg?" bestond ons publiek met name uit zorgverleners en kaderleden. Ook privé heb ik eigenlijk niemand in mijn directe omgeving die ik ook maar enigszins als "doelgroep" zou kunnen kwalificeren.

Totdat Sofie me op een avond de ruwe versie van dit filmpje stuurde...

De kosten om "Ebb" te realiseren vielen reuze mee (ik heb projecten gedraaid die qua investering varieerden van een kleine auto tot een flink huis) en ook technisch heeft het niet zo gek veel om het lijf (ik heb projecten uitgevoerd waarbij zelfs doorgewinterde collega-IT'ers op een gegeven moment niet meer wisten waar ik het over had), maar als ik Anniek in dit filmpje zie leren "ebb" te gebruiken...

Veel beter dan dit wordt het niet...

Meer lezen:

Archief

 cbnd 
© 2011 - 2022
Alle cartoons en animaties van @KrewinkelKrijst vallen
onder een Creative Commons by-nc-nd 4.0 Licentie.
Permalink: https://krewinkelkrijst.nl/blog/making-a-difference.