5 Jaar Krijst!

30-07-2015

Als kind had ik het plan om ooit striptekenaar te worden, ik tekende op alles wat los en vast zat, verzon en tekenende avonturen voor mijn zelf gecreëerde figuurtjes. Op een gegeven moment verzon ik zelfs een wollig figuurtje met ogen op blote voeten. Niet veel later verschenen ineens de Wuppie’s. Nou wil ik niet beweren dat Vader Abraham mij nog een grote zak geld schuldig is, maar het idee heeft me nooit losgelaten… 

Nou wil ik niet beweren dat Vader Abraham mij nog een grote zak geld schuldig is...

Hoe dan ook, de jaren zeventig in het godvergeten Kerkrade waren nou niet bepaald een gezonde voedingsbodem voor een aspirant striptekenaar en het idee schoof langzaam naar de achtergrond. Vele jaren later liep ik me als duur betaalde IT-consultant druk te maken over SLA’s en KPI’s, totdat er iets knapte en ik me realiseerde hoe banaal de wereld was waarin ik terecht was gekomen. Stevig last van een “bore-out”, zoals de re-integratie coach het noemde, moest ik “rust nemen” en inmiddels was de techniek zover dat ik op mijn computertje kon tekenen, en ging ik dat maar doen. 

Twitter, en later Facebook, bleken een ideaal medium om mijn onzin de wereld in te strooien, en wat bleek nou: mensen vonden het leuk… Zo leuk zelfs dat men zat te wachten (letterlijk) op nieuw materiaal. Mijn toenmalige werkgever vond dat niet zo leuk, want tekenen paste niet bij mijn ziektebeeld (wandelen, dat moest ik!), en klanten konden mogelijk aanstoot nemen aan mijn toch ietwat politiek linkse plaatjes. Dat was vijf jaar geleden en dat dienstverband is inmiddels voorbij. Ondertussen werk ik aan mijn derde boek, publiceer ik regelmatig op Joop.nl en Krapuul.nl heb ik getekend voor 3FM, het AMC, de Tiense Suikerwerken, het Prins Bernhard Cultuurfonds etc. etc.

En nou ben ik wèl striptekenaar - nog niet helemaal want een “echt” stripboek moet nog verschijnen – en verdien ik geld met onzin. Dat deed ik eerst ook, maar toen zat er een zweem van “belangrijkheid” omheen. Die is er nu niet meer, en dat lucht op. Het heeft effe geduurd, maar ik heb mijn echte roeping gevonden. En mijn ambitie kennende, ben ik nog lang niet klaar…

Foto omslag: Luc Lodder Fotografie

Archief

 cbnd 
© 2011 - 2022
Alle cartoons en animaties van @KrewinkelKrijst vallen
onder een Creative Commons by-nc-nd 4.0 Licentie.
Permalink: https://krewinkelkrijst.nl/blog/5-jaar-krijst.